Artikkeli

Kuinka haisevista jaloista pääsee eroon

Haisevat jalat ovat yleinen sairaus, joka johtuu usein jalkojen hikoilusta. Joissakin kengissä ja sukissa hien määrä esimerkiksi lisääntyy ja sen haihtuminen estyy. Tämä hien kertyminen johtaa bakteerien kasvuun iholla, mikä aiheuttaa lopulta pahan hajun.

Kuuma sää, liikunta, ylipaino ja hormonaaliset muutokset voivat lisätä hien määrää. Joissakin tapauksissa haisevat jalat johtuvat sieni-infektioista, kuten jalkasienestä. Haisevat jalat voivat olla epämiellyttäviä ja kiusallisia, mutta sekä niiden hoitoon että ennaltaehkäisyyn on olemassa keinoja.

Jalkojen haisemisen estäminen ja ennaltaehkäisy

Jalkojen haisemista voidaan yleensä vähentää hyvällä hygienialla, mutta on myös muita keinoja, joilla paha haju voidaan estää.

  • Pidä jalat puhtaina ja kuivina. Pese jalat usein, myös varpaiden välit, miedolla saippualla ja juoksevalla vedellä. Kuivaa ne huolellisesti, erityisesti varpaiden välit, joissa märkä ympäristö voi aiheuttaa bakteerien kasvua.
  • Vaihda sukat vähintään kerran päivässä. Vaihda sukat useammin, jos olet harrastanut liikuntaa, olet kuumassa ympäristössä tai jos jalat ovat hikoilleet jostain muusta syystä. Käytä mieluiten kosteutta imeviä sukkia, jotka on valmistettu luonnonkuiduista, kuten bambusta.
  • Käytä eri kenkiä joka toinen päivä. Käytä useita kenkäpareja, joita voit vuorotella joka toinen päivä. Näin kengät voivat kuivua ennen käyttöä. Käytä kesällä lämpimällä säällä myös avokärkisiä sandaaleja.
  • Käytä hyvin istuvia kenkiä, joiden materiaali hengittää. Käytä kenkiä, jotka eivät ole liian tiukat ja joiden materiaali hengittää (jolloin hiki voi haihtua).
  • Pidä varpaankynnet lyhyinä
  • Käytä jalkasienivoidetta, kuten Salvequickin Foot Rescue Cream -voidetta
    Foot Rescue Cream on monipuolinen jalkavoide, joka hoitaa ja ehkäisee kuivia jalkoja, halkeilevia kantapäitä, kovettumia, jalkasientä ja haisevia jalkoja – ja sen vaikutus on todistettu kliinisesti. Voiteella on ainutlaatuinen koostumus, jonka vaikuttava aine on 1,5-pentaanidioli. Sillä on vahva kosteuttava vaikutus ja se tukee ihon luonnollista uusiutumisprosessia. Jalkavoide on lisäksi antimikrobinen ja se vahvistaa jalkojen luontaisia suojauskeinoja. Näkyviä tuloksia kahdessa viikossa!
    1,5-pentaanidiolilla on dokumentoitu vaikutus bakteereja, viruksia ja sieniä vastaan*, ja se sekä ehkäisee että hoitaa näitä ongelmia.

Lähteet

* Kara Alsterholm M, Faergemann J (2009) In vitro activity of chlorhexidine and pentane-1,5-diol and their combination on Candida albicansmi N,, Staphylococcus aureus and Propionibacterium acnes. Acta Derm Venereol 89: 514-515.

Aiheeseen liittyvät artikkelit