Myytit haavan paranemisesta

Myytti 1: Haavat on altistettava ilmalle, jotta ne kuivuvat.

Totuus: Älä anna haavan altistua ilmalle ja kuivua. Haavan on oltava puhdas, kostea ja suojattu. Pidä haava laastarilla peitettynä, jotta haavatyynyn alle muodostuva kostea ympäristö nopeuttaa paranemista ja vähentää arpeutumista.

Myytti 2: Poista rupi

Totuus: Älä poista rupea. Ruven poistaminen häiritsee paranemista, sillä se poistaa myös uutta kudosta. Haavan reunoilla olevat solut eivät pysty sulkemaan haavaa ilman rupea.

Myytti 3: Merivesi on hyväksi haavoille

Totuus: Merivesi ei ole hyväksi haavoille. Rannikolla tai rannan läheisyydessä seisovassa vedessä voi olla saasteita ja bakteereja, jotka siirtyvät haavaan ja lisääntyvät siellä nopeasti. Se voi aiheuttaa tulehduksia ja hidastaa paranemista.

Myytti 4: Haavojen puhdistamiseen tulee käyttää alkoholia

Totuus: Älä käytä alkoholia haavojen puhdistamiseen. Alkoholin käyttö voi vahingoittaa kudosta ja viivästyttää paranemista, jos sitä käytetään haavan puhdistamiseen. Tämä johtuu siitä, että alkoholi tuhoaa bakteerien lisäksi myös ihosoluja. Alkoholi polttelee myös haavoissa, joten se ei sovellu erityisesti lapsille, vanhuksille ja muille herkkäihoisille.

Myytti 5: Muovilaastarit eivät hengitä

Totuus: Muovilaastarit hengittävät. Kaikki Salvequick laastarit ovat hengittäviä, mutta jotkut markkinoilla olevat laastarit eivät ole. Salvequickilla on myös laastareita, jotka ovat täysin vedenpitäviä ja antavat samalla ihon hengittää. Ne estävät veden tunkeutumisen ulkopuolelta, mutta päästävät sen läpi sisäpuolelta.

Myytti 6: Sinun pitää puhkaista rakot

Totuus: Rakkoja ei saa puhkaista. Rakko ja sen sisältämä neste suojaavat muodostuvaa ihoa ja sen alla olevia ihokerroksia vaurioitumiselta.

Myytti 7: Laastareiden käyttö voi aiheuttaa bakteerien lisääntymistä

Totuus: Haava tulisi peittää laastarilla bakteereilta suojaamiseksi. Laastarit estävät bakteerien pääsyn haavaan, jos ne suljetaan haavatyynyn kaikista reunoista. Salvequickilla on valikoimassaan useita laastareita, joilla on nämä ominaisuudet.

Myytti 8: Pienet haavat voidaan jättää hoitamatta.

Totuus: pienet haavat on hoidettava, koska ne voivat tulehtua ja aiheuttaa terveydellisiä ongelmia, ellei niitä hoideta. Ne on puhdistettava kunnolla ja suojattava laastarilla.

Haluatko oppia lisää?