Artikkeli

Jalkasieni: oireet ja hoito

Mikä on jalkasieni?

Jalkasieni, jota kutsutaan myös jalkasilsaksi, on jalkojen ihon sieni-infektio. Sitä esiintyy kutisevana ja hilseilevänä ihottumana ja sen aiheuttavat erilaiset sienet (mikrobit). Jalkasientä esiintyy yleensä varpaiden välissä. Jalkasientä muodostuu yleensä neljännen ja viidennen varpaan välissä. Jalkasienioireita ovat hilseilevä, kuoriutuva tai halkeileva iho, jota esiintyy yleensä varpaiden välissä. Lisäksi on yleistä, että ihoa kutittaa, polttelee ja kirvelee. Sieni-infektio voi aiheuttaa myös jalkojen pahaa hajua.

Onko jalkasieni tarttuvaa?

Kyllä, jalkasieni on tarttuvaa, ja se voi levitä suorassa tai epäsuorassa kosketuksessa. Se voi tarttua, jos kosketat tartunnan saanutta ihoa tai esimerkiksi julkisten suihkujen märkien lattioiden kautta. Sienet viihtyvät lämpimissä ja kosteissa ympäristöissä.

Jalkasienen hoito

Alla on neuvoja siitä, miten jalkasienestä pääsee eroon:

Käytä jalkasienivoidetta, kuten Salvequickin Foot Rescue Cream -voidetta

Foot Rescue Cream on monipuolinen jalkavoide, joka hoitaa ja ehkäisee kuivia jalkoja, halkeilevia kantapäitä, kovettumia, jalkasientä ja haisevia jalkoja – ja sen vaikutus on todistettu kliinisesti. Voiteella on ainutlaatuinen koostumus, jonka vaikuttava aine on 1,5-pentaanidioli. Sillä on vahva kosteuttava vaikutus ja se tukee ihon luonnollista uusiutumisprosessia. Jalkavoide on lisäksi antimikrobinen ja se vahvistaa jalkojen luontaisia suojauskeinoja. Näkyviä tuloksia kahdessa viikossa!

1,5-pentaanidiolilla on dokumentoitu vaikutus bakteereja, viruksia ja sieniä vastaan*, ja se sekä ehkäisee että hoitaa näitä ongelmia.

Käytä antifungaalisia jalkasienivoiteita, geelejä tai jauheita

Käytä antifungaalisia voiteita, geelejä tai jauheita. Antifungaaliset voiteet sopivat yleensä parhaiten kuivalle iholle, kun taas geelit voivat sopia kostealle iholle. Antifungaalista jalkasienijauhetta käytetään sukissa ja kengissä täydentävänä tai ennaltaehkäisevänä aineena. Hydrokortisonivoiteet voivat lisäksi lievittää kutinaa.

Pyydä tarvittaessa apua tai neuvoja terveydenhuollon ammattilaiselta

Jos kyseessä on vaikea jalkasieni, saatat tarvita reseptilääkkeitä ja joutua hakeutumaan lääkärin hoitoon. Hakeudu lääkäriin myös, jos oireesi eivät ole parantuneet parin viikon kuluessa reseptivapaiden lääkkeiden käytöstä tai jos alle 10-vuotiaalla lapsella on jalkasienioireita.

Jalkasienen ehkäisy

  • Pidä jalat puhtaina ja kuivina. Pese jalkasi, myös varpaiden välit, usein miedolla saippualla ja juoksevalla vedellä. Kuivaa ne huolellisesti, erityisesti varpaiden välit, jossa on märkä ja kostea ympäristö.
  • Käytä sandaaleja, älä kävele avojaloin pukuhuoneissa, yleisissä suihkuissa, uima-allasalueilla tai muilla kosteilla yleisillä alueilla.
  • Vaihda sukat vähintään kerran päivässä. Vaihda sukat useammin, jos olet harrastanut liikuntaa, olet kuumassa ympäristössä tai jos jalat ovat hikoilleet jostain muusta syystä.
  • Käytä haihtumisen edistämiseksi kosteutta imeviä sukkia, jotka on valmistettu luonnonkuiduista, kuten bambusta.
  • Käytä useita eri kenkiä, joita voit vuorotella joka toinen päivä. Näin kengät voivat kuivua käytön välillä.
  • Käytä kenkiä, jotka eivät ole liian tiukat.
  • Käytä lämpimällä säällä avokärkisiä sandaaleja.
  • Pese sukat ja mahdollisuuksien mukaan myös kengät ja vuodevaatteet 60 asteessa, jotta sienet kuolevat.
  • Käytä Salven Foot Rescue Cream -voidetta, jolla on kliinisesti todistettu vaikutus jalkasienen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Liittyvät tuotteet

Lähteet

 

* Kara Alsterholm M, Faergemann J (2009) In vitro activity of chlorhexidine and pentane-1,5-diol and their combination on Candida albicansmi N,, Staphylococcus aureus and Propionibacterium acnes. Acta Derm Venereol 89: 514-515.

Aiheeseen liittyvät artikkelit