• Sano hyvästit rakkuloille!

  Rakkuloita esiintyy tavallisesti uusia ja tiukkoja kenkiä, sandaaleja ja korkokenkiä käytettäessä. Riski saada rakkuloita kasvaa kun jalat ovat lämpimät ja turvonneet, esimerkiksi treenin, kävelyn tai lämpimän sään aikana.

  Hankauman ilmestyessä keho muodostaa rakkulan, joka on täynnä nestettä suojaamaan hankautunutta ihoaluetta. Useimmat ihmiset eivät tiedä, että rakkula itseasiassa auttaa ihoa parantumaan nopeammin. Vältä siis rakkulan puhkaisua, koska se lisää infektioiden riskiä ja viivästyttää paranemista.

  Jos saat rakkulan, kannattaa yrittää minimoida hankaus ja paine loukkaantuneella alueella. Käytä mukavia kenkiä, jotka eivät hankaa rakkulaa. Aseta rakkulan suojaksi rakkolaastari, joka nopeuttaa paranemista.

 • Parhaat tavat välttyä rakkuloilta

  Sisäänaja uudet kengät
  Paras tapa välttyä uusien kenkien käytöstä tulevilta rakkuloilta on totuttaa jalat käyttämällä kenkiä lyhyitä aikoja kerrallaan ennen pidempiaikaista käyttöä. Tällä tavoin kengät pehmenevät ja myös paljastavat jaloista alueet, jotka altistuvat hankaukselle. Käytä sukkia kun sisäänajat kenkiä suojataksesi ihoa hankaukselta.

  Ehkäise rakkolaastareilla
  Laita pehmustava rakkolaastari alueelle, johon kengät tyypillisesti hankaavat. Rakkolaastari auttaa suojaamaan ihoa hankaukselta, ehkäisee rakkoja ja helpottaa paineentunnetta. Mitä aiemmin laitat rakkolaastarin, sitä tehokkaammin voit estää rakkuloiden synnyn.

  Kuivat ja puhtaat jalat
  Kävellessäsi pitkiä matkoja on tärkeää käyttää mukavia kenkiä ja vaihtaa sukat usein pitämään jalat kuivina ja puhtaina. Kahdet sukat päällekkäin voivat auttaa vähentämään kenkien ja jalkojen välistä kitkaa. Käytä alla ohuita, liukkaita liner-sukkia (alussukkia) ja päällä paksumpia sukkia. Varmista, että sukat eivät rypisty eikä kengät purista.

 • Kuinka hoitaa rakkuloita?

  1. Puhdista rakkula juoksevan veden alla tai haavan puhdistusaineella.
  2. Varmista, että iho on kuiva ja puhdas liasta ja voiteista.
  3. Levitä rakkolaastari, joka peittää rakkulan ja kiinnittyy ympäröivään ihoon.
  4. Anna rakkolaastarin pysyä paikallaan kunnes se irtoaa itsestään. Rakkolaastari voi pysyä paikallaan useita päiviä henkilöstä riippuen. Kun laastari irtoaa, puhdista rakkula ja aseta uusi rakkolaastari. Toista kunnes rakkula on parantunut.
  5. Poista rakkolaastari venyttämällä sitä ihon suuntaisesti. Älä vedä ylöspäin.