Artikkeli

Känsät jaloissa: oireet ja hoito

Känsät ovat paksuuntuneita ja kovettuneita ihoalueita, jotka kehittyvät ihoon kohdistuvan kohtalaisen, toistuvan kitkan ja paineen seurauksena. Känsät ovat kehon suojareaktio, joka suojaa alla olevaa ihoa.

Mikä känsä on?

Känsät ovat sisäänpäin suuntautuvia kartiomaisia kovettumia, jotka tunkeutuvat ihon syvempiin kerroksiin liiallisen kitkan ja paineen seurauksena.

Miltä känsä näyttää?

Känsät näyttävät yleensä kovettuneen ihon pyöreiltä kohoutumilta. Näkyvä osa känsästä näyttää yleensä pyöreältä, mutta sen juuri on kova, kapeneva ja sisäänpäin suuntautuva. Känsät ovat aluksi suhteellisen pieniä, mutta niiden koko kasvaa vähitellen. Ne muuttuvat lopulta kivuliaiksi, koska niihin kohdistuva paine työntää niiden juuren syvemmälle ihoon.

Missä känsiä kehittyy?

Känsiä esiintyy tavallisimmin lähellä luuta olevissa kohdissa, kuten varpaiden ylä- tai sivupuolella tai vaivasenluun sivussa, mutta niitä voi esiintyä myös jalkapohjissa. Ne ovat kosketusherkkiä ja jalassa niihin kohdistuva paine voi aiheuttaa suurta epämukavuutta käveltäessä.

Jalkojen känsiä on kolmenlaisia

Pehmeät känsät

Pehmeät känsät kehittyvät kostealle iholle yleensä vierekkäisten varpaiden väliin. Lämmin ja kostea alue pitää ne kosteina ja pehmeinä. Varpaiden välissä oleva känsä kehittyy kitkan seurauksena johtuen esimerkiksi tiukoissa, teräväkärkisissä kengissä kävelemisestä, jolloin kahden vierekkäisen varpaan iho hankaa toisiaan vasten.

Kovat känsät

Kovat känsät kehittyvät kuiville, tasaisille ihoalueille. Ne muodostuvat yleensä luisille alueille, kuten varpaiden päälle, jotka on puristettu tiukasti kenkiin, jolloin luu painuu ihoa vasten. Kovat känsät (känsät varpaissa) ovat yleensä pieniä, kovia, pyöreitä ja rajattuja, ja ne voivat näyttää kovettuneen ihon kohoumilta.

Hajakylvöiset känsät

Hajakylvöiset känsät ovat pieniä, kovia ja pyöreitä ihopisteitä, joita muodostuu yleensä jalkapohjiin ja ne liittyvät kuivaan ihoon. Jalan hajakylvöinen känsä johtuu liiallisesta paineesta ja kitkasta.

Syylä vai känsä?

Joskus hajakylvöistä känsää (jalkapohjan känsää) voi olla vaikea erottaa jalkapohjan syylästä (nystyrästä). Ne ovat kuitenkin syntyperältään hyvin erilaisia, sillä syylät, toisin kuin känsät, kehittyvät virusinfektiosta. Känsä ja syylä voidaan erottaa toisistaan siten, että jalkapohjan syylien sisällä on yleensä pieniä ruskeita tai mustia pisteitä, jotka häiritsevät jalkojen pohjan luonnollisia viivoja, joita känsässä ei ole.

Känsän poistaminen

Jalan känsän poistoon on useita hoitomenetelmiä, joista jotkut ovat parempia kuin toiset.

Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla pääsee eroon jalkojen känsistä.

  • Käytä Salvequickin Corn Plaster -känsälaastareita, joiden salisyylihappo auttaa tehokkaasti poistamaan känsän jalasta.
  • Käytä känsänpoistokynää.
  • Liota jalkoja haaleassa vedessä 10–20 minuuttia, kunnes iho pehmenee. Käytä sitten varovasti hohkakiveä tai jalkaviilaa liiallisen kovan ihon poistamiseen jaloista. Jalat kannattaa lopuksi kosteuttaa jalkavoiteella.

Miten känsälaastarit toimivat?

Jos haluat hoitaa tehokkaasti känsiä, voit käyttää salisyylihappoa sisältävää känsälaastaria, kuten Salvequick Corn Plasteria. Salvequick Corn Plaster -känsälaastarin keskusosassa on salisyylihappoa, joka auttaa poistamaan jalkojen känsiä ja kovettumia. Laastari auttaa lisäksi vähentämään painetta tai kitkaa känsän kohdalla ja lievittämään välittömästi kipua (koska laastarin keskellä on pehmustettu rengas). Ole varovainen käyttäessäsi salisyylihappoa sisältäviä tuotteita ja noudata ohjeita, sillä salisyylihappoa voi vahingoittaa ympäröivää tervettä ihoa.

Mikä aiheuttaa känsiä jalkoihin?

Känsiä muodostuu yleensä huonosti istuvien tai tiukkojen kenkien tai korkokenkien toistuvan käytön seurauksena. Känsä voi muodostua suojaamaan ihoa kitkalta, jos kengät esimerkiksi hankaavat jatkuvasti ja painavat jotakin jalkaterän aluetta.

Ole varovainen, kun käytät Salvequick Corn Plaster -känsälaastaria!

Älä käytä Salvequick Corn Plaster -känsälaastaria, jos olet diabeetikko, yliherkkä salisyylihapolle tai kärsit huonosta verenkierrosta. Raskaana olevat naiset ja lapset: käytä vain lääkärin luvalla. Ihovaurioita syntyy, jos terve iho joutuu kosketuksiin salisyylihapon kanssa. Suojalaastari sisältää 0,4 g/g (40 %) salisyylihappoa. Hävitä laastari välittömästi ja huolellisesti käytön jälkeen tervettä ihoa koskettamatta infektioiden leviämisen estämiseksi.

Miten ehkäistä känsiä jaloissa

Känsän muodostumisen estämiseksi ihoon kohdistuva hankaus ja paine on minimoitava.

  • Käytä jalkineita, älä kävele avojaloin. Avojaloin käveltäessä jalat altistuvat paineen ja kitkan vaikutukselle maata vasten, mikä voi aiheuttaa känsiä.
  • Käytä hyvin istuvia jalkineita. Känsän merkittävin syy on huonosti istuvat kengät, jotka aiheuttavat painetta ja kitkaa. Siksi on tärkeää käyttää kenkiä, jotka eivät ole liian tiukat, löysät, korkeakorkoiset tai, joissa on kovat pohjat tai huonosti sijoitetut saumat. Kengät eivät saa puristaa, hangata tai rasittaa liikaa jalkoja.
  • Vältä tiukkoja kenkiä ja korkokenkiä. Vältä erityisesti teräväkärkisiä korkokenkiä, jotka puristavat varpaita ja aiheuttavat luun painumista ihoa vasten, jotta känsiä ei muodostuisi varpaisiin. Varpaille pitää olla runsaasti tilaa ja niitä pitää voida liikuttaa. Liian löysissä kengissä jalka voi puolestaan liukua ja hankautua toistuvasti kenkää vasten. Lisäksi on vältettävä kovapohjaisia kenkiä, joissa ei ole pehmusteita. Jos kenkien saumat on sijoitettu huonosti, jalat voivat hankautua niitä vasten, mikä voi aiheuttaa ärsytystä.
  • Käytä sukkia, kun käytät kenkiä. Jos käytät kenkiä tai sandaaleita ilman sukkia, se voi aiheuttaa kitkaa jalkoihin. Käytä sopivia ja mukavia sukkia. Käytä tarvittaessa pehmustettuja ja paksuja sukkia niillä alueilla, jotka ovat alttiita känsän kasvulle.
  • Pidä varpaankynnet leikattuina. Jos varpaankynnet ovat liian pitkät, ne voivat painaa varpaat kenkiä vasten, jolloin niihin muodostuu känsä.
  • Käytä suojaavia kantapäätyynyjä, pohjallisia, varpaiden erottimia tai lääkkeettömiä känsäsuojia kohdissa, jotka hankaavat kenkiä vasten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit