Artikkeli

Kovettumat: oireet ja poisto

Kovettumat ovat paksuuntuneita ja kovettuneita ihoalueita. Ne kehittyvät ihoon kohdistuvan kohtalaisen, toistuvaa kitkan ja paineen seurauksena. Ne muodostavat kehon suojareaktiona, jolla suojellaan alla olevaa ihoa.

Mikä kovettuma on?

Kovettumat ovat tavallisesti kantapäissä tai jalkapohjissa esiintyviä paksuuntuneita ihoalueita, joihin kohdistuu usein ja pitkään hankaavaa painetta. Jalassa oleva kovettuma on yleensä kivuton. Vakavat kantapään kovettumat voivat kuitenkin halkeilla ja aiheuttaa kantapään halkeamia, jotka voivat olla kivuliaita. Jos kitka ja hankaus on liian voimakasta ja iholle ei pääse muodostumaan suojaavaa kovettumaa, silloin muodostuu rakko.

Miltä kovettuma näyttää?

Kovettumat ovat kooltaan suurempia, niiden ympärillä voi olla kuivaa ihoa, eikä niissä ole yhtä selvärajaisia reunoja kuin känsissä. Känsät ovat myös paksuuntuneita ja kovettuneita ihoalueita, mutta niiden muoto on erilainen ja ne voivat olla kivuliaita. Paksu kovettunut iho on usein vähemmän kosketusherkkä kuin ympäröivä iho.

Jalan kovettuman poisto

Kovettumia hoidetaan kosteuttamalla, hoitamalla ja parantamalla ihoa. Alla on lisätietoja siitä, miten jalkojen kovettumista pääsee eroon:

  • Käytä Salvequickin monipuolista Foot Rescue Cream -voidetta, joka ehkäisee ja hoitaa tehokkaasti kovettumia ilman polttavaa tai kutisevaa tunnetta. Voiteella on ainutlaatuinen koostumus, jonka vaikuttava aine on 1,5-pentaanidioli. Sillä on vahva kosteuttava vaikutus ja se tukee ihon luonnollista uusiutumisprosessia. Se saa jalat tuntumaan pehmeiltä ja sileiltä. Jalkavoide on lisäksi antimikrobinen ja se vahvistaa jalkojen luontaisia suojauskeinoja. Tämä voide hoitaa ja ehkäisee myös kantapään halkeamia, kuivuutta, jalkasientä ja pahaa hajua. Näkyviä tuloksia kahdessa viikossa!

 

  • Jos et käytä monipuolista jalkavoidetta, sinun tulisi liottaa jalat säännöllisesti jalkakylvyssä haalealla vedellä ja käyttää sitten varovasti hohkakiveä tai jalkaviilaa kovan ihon poistamiseen. Jalat kannattaa lopuksi kosteuttaa jalkavoiteella.

 

  • Voit myös käyttää nopeata kovettumien kuorintaa, esimerkiksi Salvequickin Exfoliating Socks -kuorintasukkia. Niiden avulla voit poistaa kovettumia ja vähentää karheaa ihoa jaloista vain yhdellä käsittelyllä. Tämä menetelmä sopii niille, jotka miettivät, miten päästä nopeasti eroon jalkojen kovasta ihosta.

Miten ehkäistä jalkojen kovettumia

Jos koet, että jalkojen kova iho palaa jatkuvasti, sinun on minimoitava ihoon kohdistuva hankaus ja paine. Monilla on esimerkiksi toistuva kovettuma isovarpaassa (kova iho isovarpaassa tai kova iho isovarpaan sivulla) tai kovettuma päkiöissä tai kantapäissä.

 Käytä hyvin istuvia jalkineita

Merkittävin syy kovettumien syntyyn ovat huonosti istuvat kengät, jotka aiheuttavat painetta ja kitkaa. Siksi on tärkeää käyttää kenkiä, jotka eivät ole liian tiukat, löysät tai korkeakorkoiset tai joissa ei ole kovia pohjia tai huonosti sijoitettuja saumoja. Kengät eivät saa puristaa, hangata tai rasittaa liikaa jalkoja. Vältä tiukkoja kenkiä ja korkokenkiä. Korkokengät voivat aiheuttaa paljon painetta päkiöihin, mikä voi aiheuttaa jalkapohjan kovettuman. Varpaille pitää olla runsaasti tilaa ja niitä pitää voida liikuttaa. Liian löysissä kengissä jalka voi puolestaan liukua ja hankautua toistuvasti kenkää vasten. Lisäksi on vältettävä kovapohjaisia kenkiä, joissa ei ole pehmusteita. Jos kenkien saumat on sijoitettu huonosti, jalat voivat hankautua niitä vasten, mikä voi aiheuttaa ärsytystä.

Käytä jalkineita, älä kävele avojaloin.

Avojaloin kävellessäsi altistat jalat maanpinnan paineelle ja kitkalle, mikä voi aiheuttaa kovettumia jalassa.

 

Käytä sukkia, kun käytät kenkiä.

Jos käytät kenkiä tai sandaaleita ilman sukkia, se voi aiheuttaa kitkaa jalkoihin. Käytä sopivia ja mukavia sukkia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit