Artikkeli

Kuivat jalat ja halkeilevat kantapäät: syyt ja hoito

Jalkojen kuivuus on yleinen jalkavaiva. Kuivien jalkojen iho näyttää hilseilevältä, se on usein karhean tuntuinen ja sitä voi kutittaa.

Mikä aiheuttaa kuivaa ihoa?

Monet kärsivät kuivista jaloista siksi, että jalkojen ihossa, erityisesti jalkapohjissa, on vähemmän rasvarauhasia kuin muualla kehossa, mikä tekee siitä alttiimman kuivumiselle. Jalkojen iho tarvitsee siksi kosteutta, jotta se pysyy joustavana.

Ihon kuivuutta voivat lisäksi pahentaa muut tekijät, kuten huonosti istuvat kengät, lämpö ja kosteus kenkien sisällä, kylpeminen erittäin kuumassa vedessä, tietyt saippuat ja kylmä sää, jotka kaikki voivat imeä kosteutta iholta. Ikääntyminen on eräs kuivan ihon taustatekijä, sillä iho tuottaa ikääntyessään vähemmän rasvaa, mikä heikentää sen kykyä sitoa vettä, jolloin iho kuivuu.

Muita kuivien jalkojen syitä ovat jalkasieni, ihottuma, hilsetystauti, diabetes ja muut sairaudet, jotka voivat myös aiheuttaa jalkojen ihon kuivumista.

Mistä halkeilevat kantäpäät johtuvat?

Jalkojen kuivuus ja/tai paksuuntunut iho (kovettumat) voi aiheuttaa ihon halkeamia tai halkeilua (kutsutaan myös repeämiksi). Ihon halkeamia esiintyy yleensä kantapäissä, mutta niitä voi kehittyä myös muille kuivumiselle alttiille alueille, kuten sormenpäihin.

Kuiva ja/tai paksuuntunut, kovettunut iho menettää joustavuuttaan ja kimmoisuuttaan ja voi rikkoutua, kun ihoon kohdistuu käveltäessä painetta. Paineen lisääntyminen voi johtua ylipainosta, raskaudesta tai pitkäaikaisesta seisomisesta.

Halkeamat voivat olla matalia tai syviä. Ne ovat usein aluksi pieniä, mutta voivat ajan mittaan kasvaa ja syventyä ja aiheuttaa kivuliaita halkeamia kantapäissä, jotka voivat vuotaa verta. Halkeamista voi päästä kehoon bakteereja, sieniä tai infektioita, jos niitä ei hoideta.

Miten päästä eroon jalkojen kuivasta ihosta ja kuivista, halkeilevista kantapäistä?

Jos kärsit kuivista jaloista ja/tai halkeilevista ja kipeistä kantapäistä, on tärkeää kosteuttaa jalat usein paksulla jalkavoiteella, jotta kuiva ja halkeileva iho saadaan kosteaksi ja sileäksi.

Levitä voidetta kahdesti päivässä tai tarvittaessa useammin (riippuen käyttämäsi voiteen ohjeista). Voiteen tulisi sisältää aktiivisia ainesosia, jotka kosteuttavat, kuten 1,5-pentaanidiolia tai ureaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 1,5-pentaanidiolilla on jopa vahvempi kosteuttava vaikutus ja pienempi ärsytysriski kuin urealla*.

Jos mietit, miten saada pehmeät jalat nopeasti, voit käyttää jalkojen kuorintasukkia (Exfoliating Socks), jotka vähentävät kovettumia ja halkeilevia kantapäitä. Muista kosteuttaa jalat, jotta ne pysyvät sileinä ja pehmeinä.

Sama logiikka pätee kuivien jalkojen ja kantapään halkeamien ehkäisemiseen; iho on pidettävä kosteana ja joustavana kosteusvoidetta lisäämällä. Alta löydät vinkkejä siitä, miten kuivaa ihoa ja halkeilevia kantapäitä voidaan ehkäistä ja parantaa:

Käytä Salvequickin Foot Rescue Cream -voidetta

Käytä Salvequick monipuolista Foot Rescue Cream -voidetta, joka ehkäisee ja hoitaa tehokkaasti kovettumia ilman polttavaa tai kutisevaa tunnetta. Voiteella on ainutlaatuinen koostumus, jonka vaikuttava aine on 1,5-pentaanidioli. Sillä on vahva kosteuttava vaikutus ja se tukee ihon luonnollista uusiutumisprosessia.

Se saa jalat tuntumaan pehmeiltä ja sileiltä. Jalkavoide on lisäksi antimikrobinen ja se vahvistaa jalkojen luontaisia suojauskeinoja. Tämä voide hoitaa ja ehkäisee myös kantapään halkeamia, kuivuutta, jalkasientä ja pahaa hajua. Näkyviä tuloksia kahdessa viikossa!

Käytä Salvequick Exfoliating Socks -kuorintasukkia

Jos haluat vähentää välittömästi kovettumia ja halkeilevia kantapäitä, tutustu Salvequick Exfoliating Socks -kuorintasukkiin, jotka kuorivat kuolleet ihosolut. Nämä jalkojen kuorintasukat sisältävät geeliä, jossa on aloe veraa ja muita luonnollisia aineita. Ne nopeuttavat ihon uusiutumisprosessia ja tekevät jaloista pehmeät ja sileät jalat jo yhdellä käsittelyllä.

Käytä kenkiä, jotka istuvat hyvin – ilman avoimia takaosia

Käytä hyvin istuvia kenkiä, jotta vältät kovettumien muodostumisen. Vältä kenkiä, joissa on avoin takaosa, kuten sandaalit, puukengät ja varvassandaalit, sillä ne voivat pahentaa halkeilevia kantapäitä. Suljetuissa kengissä syntyvä kosteus säilyttää ihon pehmeyden.

Jalkojen liottaminen, kuorinta ja kosteutus

Voit liottaa jalkojasi haaleassa vedessä kerran viikossa ihon pehmentämiseksi.

Hio jalkojen kuivuttua kuollutta ja kovettunutta ihoa hyvin hellävaraisesti ja huolellisesti hohkakivellä tai jalkaviilalla. Jalkojen hiominen poistaa kuollutta ihoa, jolloin kosteusvoide imeytyy paremmin jalkoihin. Huomaa, että halkeilleita kantapäitä ei pidä hioa.

Huuhtele lopuksi kuollut iho pois ja taputtele jalat kuiviksi. Jalkavoidetta tulisi käyttää jalkojen kosteuttamiseen. Levitä jalkavoidetta tai -emulsiota kaksi kertaa päivässä (tai voiteessa annettujen ohjeiden mukaan) jalkojen pitämiseksi kosteutettuina, kun iho on pehmeä suihkun tai haaleassa vedessä otetun kylvyn jälkeen. Jalkoja ei saa pestä tai liottaa kuumassa vedessä, sillä se voi imeä kosteutta ihosta.

Laita sukat jalkoihin, kun olet levittänyt voidetta, jotta voide pysyy jaloissasi.

Vältä tiettyjä saippuoita

Tietyt saippuat voivat kuivattaa ihoa, joten jos sinulla on ongelmana kuivat jalat, yritä välttää natriumlauryylisulfaattia ja hajusteita sisältäviä saippuoita, sillä ne voivat ärsyttää ihoa ja kuivattaa sitä entisestään. Voit halutessasi käyttää saippuan sijasta mietoa suihkuöljyä kuivien jalkojen pesuun.

Käänny tarvittassa lääkärin puoleen

Ota yhteyttä lääkäriin neuvoja tai jatkohoitoa varten, jos olet diabeetikko, jos sinulla on hyvin vakavia halkeamia tai jos kantapään halkeamat pahenevat, vaikka olet yrittänyt hoitaa niitä kotona.

Lähteet

* Sundberg JJ, Faergemann J (2008) A comparison of pentane-1,5-diol to other diols for use in dermatology. Expert Opin Investig Drugs 17: 601-610.

Aiheeseen liittyvät artikkelit