Artikkeli
Rakot näkyvät ensin punaisina ja herkkinä laikkuina iholla, ja myöhemmin niistä voi kehittyä kohoutuma, joka täyttyy kirkkaalla nesteellä uloimpien ihokerrosten välissä. Se on elimistön suojareaktio paineeseen tai vammaan.
Rakot johtuvat kitkasta ja voimakkaasta hankauksesta ihoa vasten, yleensä sukkien tai kenkien aiheuttamasta kitkasta, joka hankaa ihon pintakerroksen pois. Jalkojen rakot syntyy yleensä, kun käytetään uusia tai tiukkoja kenkiä, sandaaleita tai korkokenkiä ilman sukkia. Riski kitkarakon muodostumiselle kasvaa, kun jalat ovat lämpimät ja turvoksissa, esimerkiksi harjoittelun, kävelyn tai lämpimän sään aikana.
Ei. Rakkokupla voi puhjeta hankauksen tai paineen vuoksi tai tyhjentyä nesteestä luonnollisesti. Rakkokupla tulee kuitenkin pitää ehjänä, sitä ei pidä puhkaista tahallaan. Jos rakko puhkaistaan, riski rakon tulehtumiseen kasvaa, mikä viivästyttää paranemista.
Yleensä rakot paranevat itsestään viikon kuluessa. Ne voivat aiheuttaa kipua, varsinkin jos hiertynyttä ihoa ärsytetään. Siksi sen suojaaminen rakkolaastarilla voi olla viisasta.
Syntyneitä rakkoja voidaan ehkäistä tai hoitaa käyttämällä rakkolaastaria. Tiesitkö, että rakkolaastareita on kahta eri tyyppiä? Salvequick tarjoaa molempia rakkolaastarityyppejä, joita voidaan käyttää eri tarkoituksiin. Miten rakkolaastarit toimivat?
Salvequickin Blister Prevention -rakkolastaria, joka sisältää hydrokolloidia, tulee käyttää ennen rakon syntymistä. Se suojaa paineelta ja kitkalta ja estää rakkojen muodostumisen.
Salvequickin Blister Rescue -rakkolaastaria tulee käyttää suojaamaan rakkoa, kun se on kehittynyt. Rakkolaastarissa on hydrogeelinen haavatyyny, jonka tarttuvuus on vähäisempi, minkä ansiosta se on helppo poistaa jalkarakkoa vahingoittamatta.
Miten kantapään rakoista pääsee eroon: Blister Rescue
Jos saat rakon, sinun tulisi yrittää minimoida paine ja kitka ja välttää kenkiä, jotka hankaavat rakkoa. Käytä Salvequickin Blister Rescue -rakkolaastaria hydrogeelisten haavatyynyjen kanssa rakon suojaamiseen ja paineen alentamiseen. Kun olet laittanut rakkolaastarin, vältä kenkiä tai toimintaa, joka on aiheuttanut rakon, kunnes rakko on parantunut. Tämä neuvo on erityisen tärkeä niille, jotka pohtivat, miten parantaa nopeasti rakot jaloissa. Salvequickin Blister Rescue -rakkolaastareita on saatavilla eri muodoissa riippuen rakon koosta.
Jos sinulla on rakkoja kantapään takaosassa, voit käyttää Salvequickin Blister Rescue Heels- tai Blister Rescue XL -rakkolaastaria rakon koosta riippuen.
Rakot ovat seurausta ihoa hankaavasta kitkasta ja paineesta. Kosteaan ihoon kehittyy yleensä myös helpommin rakkoja. Paras tapa estää rakkojen syntymistä on siksi vähentää ja poistaa mahdolliset kitkan ja paineen lähteet sekä pitää jalat kuivina. Huomaa myös, että rakkojen riski kasvaa, kun jalat ovat lämpimät ja turvoksissa.
Salvequickin Blister Prevention -rakkolaastarit, jotka sisältävät hydrokolloidia, suojaavat ihoa kitkalta ja lievittävät painetta. Mitä nopeammin käytät rakkolaastaria, sitä tehokkaammin voit estää jalkarakon muodostumisen. Käytä laastaria alueella, jossa iho voi altistua kitkalle. Salvequickin Blister Prevention -rakkolaastareita on saatavana sekä varpaille että kantapäille.
Paras tapa välttää rakkojen syntyminen uusien kenkien takia on käyttää kenkiä kotioloissa muutaman päivän ajan ennen niiden käyttöä pidempään. Ota kengät pois jaloista ennen kuin alat tuntea kipua. Näin pehmität kenkiä ja huomaat kohdat, joissa kengät hankaavat jalkojasi. Käytä sukkia uusissa kengissä ihon suojaamiseksi kitkalta.
Jos aiot kävellä pitkiä matkoja, on tärkeää käyttää mukavia kenkiä ja vaihtaa sukat usein, jotta jalat pysyvät kuivina ja puhtaina. Kaksinkertaiset sukat voivat auttaa vähentämään kitkaa kenkien ja jalkojen välillä. Käytä alla ohutta, liukasta vuorisukkaa ja sen päällä paksumpaa sukkaa, esimerkiksi villasukkaa. Varmista, että sukat eivät rypisty tai tee kengistäsi liian tiukkoja. Vaihda sukat usein, jotta ne eivät kostu, varsinkin jos jalkasi ovat hikiset. Älä käytä puuvillasukkia, koska ne kostuvat helpommin.
Jos haluat välttää rakon muodostumisen, voit käyttää Salvequickin Blister Prevention -laastaria ihon suojaamiseen.
Tämä vaihe on lyhyt. Kun sinulla on ongelmakohta, siihen voi muodostua nopeasti rakko. Jos tunnet pientä kirvelyä, se johtuu ihon pinnan alla olevasta repeämästä, joka on kehittymässä rakoksi. Estä nopeasti ihoon kohdistuva paine ja hankaus, jotta voit estää rakon syntymisen. Voit suojata ongelmakohtaa peittämällä sen perinteisellä painetta ja kitkaa lievittävällä hydrokolloidisella rakkolaastarilla, kuten Salvequickin Blister Preventionilla.
Kun rakko kehittyy, se muodostaa rakkokuplan, joka on täynnä nestettä ylempien ihokerrosten välissä. Sen tarkoituksena on suojata ja pehmentää alla olevia ihokerroksia paineen ja kitkan aiheuttamilta lisävahingoilta. Se auttaa myös haavaa paranemaan nopeammin. Paine ja kitka on pyrittävä minimoimaan, kun rakko on syntynyt. Voit suojata rakkoa rakkolaastarilla, joka on tarkoitettu erityisesti syntyneiden rakkojen suojaamiseen, esimerkiksi Salvequickin Blister Rescue -rakkolaastarilla.
Tässä vaiheessa on tärkeää puhdistaa haava huolellisesti ja varmistaa, että avoin rakko on suojattu rakkolaastarilla. Tämä siksi, että bakteerit pääsevät helposti avoimeen haavaan ja aiheuttavat infektion. On suositeltavaa käyttää rakkolaastaria, jossa on hydrogeelinen haavatyyny. Salvequickin Blister Rescue – rakkolaastari suojaa rakkoa ja se voidaan poistaa helposti rakkoa vahingoittamatta. Älä irrota rakon päällä olevaa kuollutta ihoa. Tämä iho irtoaa luonnollisesti, kun uusi iho on kehittynyt.
Rakosta tulee avoin, jos rakon päällä oleva iho hankautuu tai irrotetaan. Jos rakkoa ei hoideta aiemmissa vaiheissa ja rakon hankaaminen jatkuu, seurauksena on avoin rakko. Avoimet rakot ovat yleensä kivuliaampia ja alttiimpia tulehduksille, ja niiden paraneminen kestää kauemmin. Varmista, että puhdistat haavan perusteellisesti infektioiden välttämiseksi. Laita sitten rakkolaastari, joka on suunniteltu erityisesti jo olemassa oleville rakoille ja jossa on hydrogeelinen haavatyyny, esimerkiksi Blister Rescue -rakkolaastari.