Haavanhoito: hoito ja paraneminen

Jos sinulla on haava, on tärkeää, että hoidat sitä oikein. Haava on puhdistettava, ja se on pidettävä kosteana ja suojattuna.

Miten haavaa hoidetaan

Jos sinulla on haava, on tärkeää, että hoidat sitä oikein. Haava on puhdistettava, ja se on pidettävä kosteana ja suojattuna.

1.

Pese ensin kätesi ja haavaa ympäröivä iho, jotta lika ei pääse haavaan. Puhdista haava huuhtelemalla lika ja bakteerit pois juoksevalla haalealla vedellä ja miedolla saippualla, suolaliuoksella tai haavanpuhdistusnesteellä. Kuivaa iho haavan ympärillä ja anna sen kuivua muutaman minuutin ajan.

2.

Seuraavaksi puhdistettu haava suojataan lialta ja bakteereilta laastarilla. Valitse laastari koossa, jossa haavatyyny peittää koko haavan. Käytä mieluiten laastaria, joka kiinnittyy tiiviisti haavatyynyn ympärille ja mahdollistaa näin haavan kostean paranemisen. Paraneminen nopeutuu ja arpien ja infektioiden muodostumisriski pienenee, kun paranemisympäristö on kostea eikä kuiva ja ilmava.

3.

Suojaa haava laastarilla, jotta se voi parantua häiriöttä ja on suojassa  likaantumiselta, kunnes haava on täysin parantunut. Vaihda laastari uuteen ja puhdista haava päivittäin varmistaaksesi, että haava paranee kunnolla eikä tulehdu (ellei lääkäri toisin neuvo). Vaihda myös laastari, jos se likaantuu tai kastuu. Haavan ympärillä oleva alue on yleensä aluksi hieman lämmin ja kuumottava, mutta varmista, että itse haava ei ole tulehtunut.

Lisää haavan paranemisesta kosteassa ympäristössä

Suurin myytti haavan paranemisesta on se, että haavat tulisi altistaa ilmalle, jotta ne kuivuvat. Siksi monet uskovat, että he eivät tarvitse laastaria loukattuaan itsensä. Tätä lähestymistapaa ei kuitenkaan suositella.

Lääketieteellinen tutkimus on osoittanut, että haavat paranevat nopeammin kosteassa kuin kuivassa ja ilmavassa ympäristössä, koska uudet solut muodostuvat nopeammin kosteassa ympäristössä ja arpien ja infektioiden muodostumisriski vähenee*. Ihosolut siirtyvät nopeammin kosteassa ympäristössä, mikä nopeuttaa haavan paranemista (jopa kaksi kertaa nopeammin). Haavaontelo ei myöskään tukkeudu ihosolujen siirtyessä peittämään haavaa, mikä vähentää arpeutumisriskiä. Ympäristö tarjoaa myös kehon soluille optimaaliset olosuhteet bakteerien torjumiselle, joten infektioriski pienenee.

Kosteat paranemisolosuhteet nopeuttavat toisin sanoen haavan paranemista ja vähentävät arpien ja tulehdusten muodostumisriskiä. Haava on peitettävä tiiviisti suljetulla laastarilla kostean ympäristön muodostumiseksi. Käytä laastaria, jonka materiaali tarttuu hyvin haavatyynyn kaikille reunoille ja mahdollistaa kosteuden tasapainoisen siirtymisen materiaalin läpi. Varmista myös, että haavatyyny peittää koko haavan.

 

*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4

Kostean haavanhoidon laastarit:

Salvequick Aqua Block -laastarit, Aqua Cover ja Antibact Cover, mahdollistavat kostean haavan paranemisen; ne nopeuttavat haavan paranemista ja vähentävät arpien muodostumis- ja infektioriskiä. Lisäksi ne ovat täysin vedenpitäviä ja hengittäviä. Antibact Cover on myös antibakteerinen infektioriskin pienentämiseksi. Nämä laastarit ja sidokset sopivat useimpiin haavoihin ja kovempaan  kulutukseen, kuten ulkona leikkimiseen, kuntoiluun, suihkussa käyntiin ja uintiin.

Haavan paranemisvaiheet

Haavan paranemisprosessin aikana haava käy läpi eri vaiheita. Tässä on yksinkertaistettu selitys kolmesta haavan paranemisvaiheesta:

1. Tulehdusvaihe

Tulehdusvaihe alkaa heti, kun haava syntyy. Vaurioitunut kudos muuttuu ensin punaiseksi, turpoaa ja muuttuu araksi. Valkosolut, elimistön puolustussolut, kerääntyvät alueelle. Punasolut, fibriini ja verihiutaleet muodostavat haavan päälle tiivistepinnan. Tämä vaihe jatkuu kahdesta neljään päivään.

2. Kasvuvaihe

Valkosolut alkavat korjata vaurioitunutta kudosta. Ihon solut jakautuvat voidakseen kasvaa vaurioituneen kudoksen päälle samalla, kun uudet verisuonet kasvavat uuden kudoksen sisällä. Tämä vaihe kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon haavan koosta riippuen.

 

3. Uudelleenmuotoiluvaihe

Loppuvaihe voi jatkua useita kuukausia ja joissakin tapauksissa jopa pari vuotta haavan koosta riippuen. Tämän vaiheen aikana uusi kudos vahvistuu. Verisuonet, joita ei enää tarvita, katoavat, jolloin arpi pienenee.

Haluatko oppia lisää?